Jdi na obsah Jdi na menu

TRÁVICÍ SOUSTAVA

Testové otázky – TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. Úplný trvalý chrup má: a) 32 zubů b) 28 zubů c) 42 zubů d) 24 zubů 

2. Mléčný chrup má: a) 24 zubů b) 20 zubů c) 28 zubů d) 16 zubů 
3. V ¼ trvalého chrupu jsou: a) 3 řezáky, 1 špičák, 3 zuby třenové, 3 stoličky b) 2 řezáky, 2 špičáky, 2 zuby třenové, 3 stoličky c) 2 řezáky, 1 špičák, 3 zuby třenové, 2 stoličky d) 2 řezáky, 1 špičák, 2 zuby třenové, 3 stoličky 
4. Enzymy: a) tvoří žluč b) vstřebávají živiny c) tráví živiny d) léky podporující chuť k jídlu 
5. Škrob se rozkládá na jednoduché cukry enzymem, který se nazývá: a) ptyalin b) pepsin c) mucin d) inzulin 
 6. Vznik zubního kazu zabraňuje: a) chlor b) fluor c) jod d) brom 
7. Onemocnění, při kterém se obnažují krčky zubů, zuby se viklají, se nazývá: a) chudokrevnost b) leukémie c) zubní kaz d) parodontóza 
8. Sliny produkované slinnými žlázami obsahují: a) ptyalin b) žluč c) pepsin d) kyselinu chlorovodíkovou 
9. Který název slinné žlázy je nesprávný: a) lícní b) podčelistní c) podjazyková d) příušní 
10. V ústní dutině rozlišujeme různé druhy chutí. To zajišťují: a) dásně b) chuťové pohárky c) celý povrch jazyka d) sliny 
11. Ve slinách jsou obsaženy látky, které rozkládají potravu. Nazývají se: a) hormony b) bílkoviny c) vitamíny d) enzymy 
 12. Zuby si máme čistit: a) ráno b) ráno a večer c) nejlépe po každém jídle d) nejlépe před každým jídlem 
13. Na povrchu korunky zubu je: a) zubní dřeň b) sklovina c) cement d) zubovina 
14. Žluč se tvoří: a) v tenkém střevě b) ve slinivce břišní c) ve žlučovém měchýři d) v játrech 
15. Metabolismus je: a) přeměna látek b) vstřebávání látek c) trávení látek d) vylučování látek 
16. Začátek tenkého střeva se nazývá: a) bachor b) tračník c) dvanáctník d) apendix 
17. Vstřebávání tuků usnadňuje: a) pepsin b) ptyalin c) žluč d) inzulin 
 18. V tlustém střevě se: a) vstřebávají živiny b) zahušťují nestrávené zbytky potravy c) zahušťují nestrávené zbytky potravy, vstřebává voda d) rozmělňuje potrava 
19. Žaludeční šťáva obsahuje: a) žluč b) pepsin a kyselinu chlorovodíkovou c) ptyalin a kyselinu chlorovodíkovou d) kyselinu dusičnou a žluč 
20. V tenkém střevě se: a) zahušťují nestrávené zbytky potravy b) ukládají zásobní látky c) tvoří enzymy d) vstřebávají živiny 
21. Otylost vzniká, když: a) se málo pohybujeme b) příjem živin v potravě převyšuje výdej energie c) příjem živin v potravě nedosahuje výdej energie d) je v potravě nedostatek vitamínů 
22. Rozhodující část vstřebávání základních živin probíhá: a) v tenkém střevě b) v tlustém střevě c) v játrech d) v konečníku 
23. Z přijímané potravy jsou energeticky nejbohatší: a) tuky b) cukry c) bílkoviny d) minerální látky 
 24. Pro dobré vidění, zdraví pokožky a sítnic je nutný dostatek vitamínu: a) E b) D c) A d) C 
25. Proti nachlazení a kurdějím musí mít naše tělo dostatek vitamínu: a) A b) C c) B d) D 
26. Vitamín C: a) zabraňuje křivici b) ovlivňuje činnost nervů c) podporuje správnou funkci srdce d) zvyšuje odolnost proti chřipce 
27. Játra a slinivka břišní ústí do: a) jícnu b) žaludku c) dvanáctníku (tenkého střeva) d) tlustého střeva 
28. Největší lidskou žlázou jsou: a) ledviny b) játra c) slinivka břišní d) plíce 
29. Trávicí soustavu po řadě tvoří: a) ústní dutina, hltan, jícen, žaludek, tlusté střevo, tenké střevo, konečník b) ústní dutina, hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, konečník c) ústní dutina, hrtan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, konečník d) ústní dutina, hrtan, žaludek, jícen, tenké střevo, tlusté střevo, konečník